Maak een afspraak en krijg een gratis website analyse

Hoe beveilig je uw WordPress website Headers (HSTS)

blog feature image how to secure your wordpress website headers

Het beveiligen van je WordPress-website is cruciaal, cyberaanvallen komen steeds vaker voor. Een van de meest effectieve manieren om de veiligheid van je site te verbeteren, is door het implementeren van HTTP Strict Transport Security (HSTS). In deze blog laten we zien hoe je HSTS kunt instellen en de voordelen ervan voor je WordPress-website.

Wat is HSTS?

HSTS, of HTTP Strict Transport Security, is een beveiligingsmechanisme dat ervoor zorgt dat browsers alleen verbinding maken met je website via HTTPS. Dit voorkomt dat gebruikers per ongeluk de onveilige HTTP-versie van je site bezoeken, wat hen blootstelt aan man-in-the-middle-aanvallen en cookie-hijacking.

Voordelen van HSTS

1. Verbeterde beveiliging: HSTS dwingt browsers om altijd HTTPS te gebruiken, waardoor de kans op beveiligingslekken aanzienlijk vermindert.

2. SEO-voordelen: Zoekmachines zoals Google geven de voorkeur aan websites die HSTS gebruiken, wat kan resulteren in een hogere ranking in zoekresultaten.

3. Snellere laadtijden: Door het gebruik van HSTS kunnen browsers sneller verbinding maken met je site, omdat ze niet eerst hoeven te controleren of HTTP beschikbaar is.

HSTS Instellen op je WordPress-website

Er zijn verschillende manieren om HSTS in te stellen op je WordPress-site:

1. Gebruik een Plugin

Een van de eenvoudigste manieren om HSTS in te stellen, is door een plugin te gebruiken, zoals Headers Security Advanced & HSTS WP. Deze plugin automatiseert het proces en zorgt ervoor dat de juiste headers worden ingesteld zonder dat je technische kennis nodig hebt.

Stappen om de plugin te installeren:

1. Ga naar het dashboard van je WordPress-site.
2. Klik op “Plugins” en vervolgens op “Nieuwe toevoegen”.
3. Zoek naar “Headers Security Advanced & HSTS WP” en installeer de plugin.
4. Activeer de plugin en stel de HSTS-parameters in, zoals de maximale leeftijd (wij raden een maximale leeftijd aan van: 31536000) van de headers en of subdomeinen moeten worden meegenomen.

2. Handmatig via .htaccess

Als je meer controle wilt, kun je HSTS handmatig instellen via het .htaccess-bestand. Dit vereist echter enige technische kennis.

Stappen om HSTS handmatig in te stellen:

1. Maak een back-up van je .htaccess-bestand.
2. Open het .htaccess-bestand in de rootdirectory van je WordPress-installatie.
3. Voeg de volgende regel toe aan het bovenste gedeelte van het bestand:

<IfModule mod_headers.c>
Header always set X-Frame-Options “SAMEORIGIN”
Header always set X-Content-Type-Options “nosniff”
Header set Referrer-Policy “strict-origin-when-cross-origin”
Header set Strict-Transport-Security “max-age=31536000; includeSubDomains; preload”
Header always set Content-Security-Policy “upgrade-insecure-requests”
Header set Permissions-Policy “accelerometer=(), autoplay=(), camera=(), cross-origin-isolated=(), display-capture=(self), encrypted-media=(), fullscreen=*, geolocation=(self), gyroscope=(), keyboard-map=(), magnetometer=(), microphone=(), midi=(), payment=*, picture-in-picture=(), publickey-credentials-get=(), screen-wake-lock=(), sync-xhr=(), usb=(), xr-spatial-tracking=(), gamepad=(), serial=()”
</IfModule>

4. Sla het bestand op en controleer of je website nog steeds goed functioneert.

3. Controleer of HSTS Werkt

Na het instellen van HSTS is het belangrijk om te verifiëren of het correct is geconfigureerd. Dit kan eenvoudig worden gedaan met tools zoals https://securityheaders.com of https://hstspreload.org om te controleren of de HSTS-header actief is.

Belangrijke Overwegingen

SSL-certificaat: Zorg ervoor dat je een geldig SSL-certificaat hebt voordat je HSTS instelt. Zonder dit kan je site onbereikbaar worden voor gebruikers.

Preload-optie: Als je overweegt om de preload-optie in te schakelen, test dan je hele site grondig om ervoor te zorgen dat alles goed werkt met HTTPS. Het indienen van je site voor preload is een belangrijke stap die moeilijk te reverseren is.

Conclusie

Het instellen van HSTS op je WordPress-website is een essentiële stap in het verbeteren van de beveiliging. Of je nu kiest voor een plugin of handmatige configuratie, zorg ervoor dat je de juiste stappen volgt en je site regelmatig controleert op beveiligingsupdates. Door HSTS te implementeren, bescherm je niet alleen je bezoekers, maar verbeter je ook de prestaties en SEO van je website.

Inhoudstabel